Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6 7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6 7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6 7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6 7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6 7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6
Finland

7100 Saappaat Ruskea 411321311000 Bugatti Grün Naisten tummanvihreä qHp6a6

Ilta-Sanomat kertoi lauantaina miehestä, joka pyörtyi maistettuaan kolmen millimetrin siivun Carolina Reaper -chilipaprikaa, Guinness World Recordsin mukaan maailman tulisinta chililajia.

Mies kertoi ostaneensa chiliä marketista tietämättä sen olevan niin voimakasta. Ruokaostoksille lähtiessä miehen silmälasit olivat jääneet kotiin, joten hän ei nähnyt kaupassa chilihyllyn reunaan laitettua varoitustekstiä äärimmäisen tulisesta chilistä.

Lue lisää: Oululaismies maistoi chiliä ja pyörtyi: ”Se tuntui heti rajulta tavaralta, suuta poltti ja hikeä pukkasi”

Mikkeliläisellä chilin ystävällä Riku Pajarilla, 31, on oma historiansa Carolina Reaperin kanssa. Pajari videoi vuonna 2015 YouTubeen haasteen, jossa hän ystävänsä Ollin kanssa mutusteli menemään kokonaisen Carolina Reaper -chilin. Pajari kertoo tuon olleen ensimmäinen kerta, kun hän maistoi kyseistä supertulista chiliä.

Oheiselta videolta voit katsoa koosteen Rikun ja Ollin chilinsyöntihaasteesta. Kannattaa myös huomioida, että chilejä ei suositella syötäväksi sellaisenaan.

Pajarin mukaan idea kuumottavaan haasteeseen ja sen videoimiseen lähti kavereiden välisestä tuumailusta.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Pajari kertoo, että hän päätyi tuliseen maistelukokeiluun yhdessä chilejä kasvattavan ystävänsä kanssa, joka oli saanut sadon Carolina Reaperista ja kysyi, haluaisiko Pajari kokeilla chiliä. Ideana oli syödä chilipaprika kokonaisena, helpottamatta jälkipoltetta kymmeneen minuuttiin esimerkiksi maitotuotteilla.

– Menimme metsän rauhaan ja pistimme chiliä poskeen. Otimme tämän niin sanotun sokan irti ja heitimme chilin nassuun, Pajari kuvailee.

Kaikki röörithän tuossa aukeaa totaalisesti. Tulee kyyneliä, tulee räkää, tulee sylkeä. Tuntuu, että pääsin ihmeen helpolla.

Pajari kertoo, että hänen osaltaan supertulisen chilin piinallisen polton kestämisessä auttoi se, että hän oli kokeillut jo aiemmin muita erittäin tulisia chilejä, kuten Naga Morichia. Kaksikko oli myös varustautunut koetukseen muun muassa täyttämällä vatsansa leivällä ennen maistelua.

Pajari sanoo, että ensimmäisellä haukkauksella Carolina Reaper maistuu ”hedelmäiseltä ja hyvältä”, vaikka tavara kovin tymäkkää onkin.

– Totta kai se tulisuus myös iskee heti, mutta se lähtee siitä nousemaan jopa kolmisen minuuttia ennen kuin on kuumimmillaan. Aika kauan sai kestää sitä poltetta. Kaikki röörithän tuossa aukeaa totaalisesti. Tulee kyyneliä, tulee räkää, tulee sylkeä. Tuntuu, että pääsin ihmeen helpolla.

Pajari kuvailee, että hänen kohdallaan pahin polte lähti seitsemän, kahdeksan minuutin kuluttua kuitenkin laskemaan.

– Kymmenen minuutin kuluttua otimme sitten piimää. Oma henkilökohtainen suosikkini helpotukseksi polttavaan tunteeseen on jäätelö, hän kertoo.

Suosittelen ehdottomasti varovaisuutta. Jos on esimerkiksi mitään vatsavaivoja, kuten vaikkapa vatsahaava, niin eihän silloin missään nimessä pitäisi chiliä syödä.

Pajari on jatkanut chilin syömistä maistelukokemuksen jälkeenkin, ja kokkina hän tykkää myös valmistaa tulisia ruokalajeja. Carolina Reaperiäkin hän kertoo syöneensä videoidun haasteen jälkeen useampia kertoja.

– Itse en voi chilejä kasvattaa, koska minulla ei pysy mikään kasvi elossa. Mutta kyllä tuolla jääkaapissa on nytkin puolentusinaa hot sauce -putelia.

Hän kertoo muutoinkin olevansa kiinnostunut erilaisista syömishaasteista. Sittemmin on kehitelty chilejä, joiden on esitetty olevan jopa Carolina Reaperia tulisempia. Näitä chilejä Pajari ei ole maistanut.

– Jos tulee tilanne, niin olen valmis ottamaan haasteen vastaan. Mutta jo nämä Caroline Reaperit ja Naga Morichit, mitä kauppoihin on tullut, ovat aika extremeä.

Omasta chili-intoilustaan huolimatta Pajari ei suosittele ketä tahansa maistamaan erittäin tulisia chilejä tuosta noin vain. Chilin suhteen uteliaita ihmisiä Pajari neuvoo aloittamaan miedommista chililajeista ja nostamaan tulisuutta asteittain.

– Suosittelen ehdottomasti varovaisuutta. Jos on esimerkiksi mitään vatsavaivoja, kuten vaikkapa vatsahaava, niin eihän silloin missään nimessä pitäisi chiliä syödä. Mutta jos on perusterve ihminen, niin miksipä ei.

Mies sanoo, ettei ole itse ollut lähimaillakaan pyörtymistä chiliä syötyään, mutta lisää, että chili voi potkia eri ihmisissä eri tavalla.

– Jos ei tiedä mitä on syömässä, niin se voi iskeä kuin salama taivaalta. En ihmettele yhtään jos tuollaista (pyörtymistä) tapahtuu, varsinkin jos on vähän iäkkäämpi henkilö eikä ole yhtään varautunut siihen, mitä sieltä tulee, hän pohtii.

Menimme metsän rauhaan ja pistimme chiliä poskeen. Otimme tämän niin sanotun sokan irti ja heitimme chilin nassuun.

– Yksi tilanne minulla on ollut, missä olen syönyt Carolina Reaper -kastikeversiota, ja tuntui, että se alkoi vähän kurkkua sulkea. Mutta pystyin kyllä hengittämään ihan hyvin, joskin ääni madaltui aika komeasti.

Mutta mikä ihme Pajaria sitten tulisten asioiden popsimisessa oikein miellyttää?

– Itse ainakin tykkään pienestä hiestä mikä siitä tulee, ja nuo supertuliset chilit vapauttavat myös endorfiineja. Tulee hyvä olo kun alkaa helpottaa, hän summaa.

Chilejä verrataan toisiinsa Scovillen asteikolla, joka kertoo eri lajikkeiden tulisuudesta.

Carolina Reaper -chilipaprikassa on tulisimmillaan 2,2 miljoonaa scovillea ja keskimäärin noin 1,6 miljoonaa scovillea. Carolina Reaper pitää hallussaan Guinnes World Recordsin virallista maailman tulisimman chilin titteliä.

Esimerkiksi brittiläinen kauppaketju Tesco varoitteli vuonna 2016 Briteissä myyntiin tulleen Carolina Reaperin tuotepakkauksessa tulisuudesta: ”Älä käytä tuotetta kokonaisena. Älä koske ilman käsineitä. Vältä silmäkontaktia. Pese kädet hyvin valmistuksen jälkeen välttääksesi ihoärsytyksen.”

Eräiden muiden chilien on sittemmin esitetty olevan Carolina Reaperia tulisempia, mutta näiden tulisuutta Guinnes World Records ei ole vahvistanut.

Dragon's Breathin tulisuuden on esitetty olevan 2,48 miljoonaa scovillea ja Pepper X -nimisessä lajikkeessa 3,18 miljoonaa scovillea.


a a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v y z
o
q
y
Themes
ICO
us!